editoriale

Paradoxul românesc: prostu’ cunoscător

Un studiu arată că, în 2019, circa 92% dintre românașii noștri nu au cumpărat o carte. Bă, nicio carte, să fim preciși! Știu, sunt Io cârcotaș și au cărțile părinților și bunicilor în bibliotecă, de asta nu văd sensul cumpărării unei alte cărți. Și toți ăștia de au cărțile de la înaintași stau pe scară cu marmota de prelucra staniolul…

Vin acum și merg mai departe: dintre ăștia 92%, câți credeți că se apucă, termină și procesează o carte? Că, până la urma urmei, de aia pui mâna pe-o cărțulie, corect? Eu aș risca un maximum de 25%. Când spun maximum, am în vedere, de fapt, 15 procente. Dar eu sunt cârcotaș, știu.
Despre analfabetism funcțional am mai scris. Tot aici, recent. Nu reiau, ci mă duc mai încolo cu analiza. Ajungem la titlul scrierii de azi și la paradoxul României autentice, aia educată etc.

Deși extrem de puțini români citesc ori cumpără o carte (țara fiind pe coada clasamentului la nivel de U.E.!!!), suntem cei mai „meseriași” analiști în toate domeniile. Că vorbim de istorie, unde n-am citit o carte serioasă de la cap la coadă, dar știm noi, că noi am trăit istoria recentă, că discutăm despre infecții și pandemii, emițând opinii, deși abia am trecut clasa la științele exacte, că, că etc. E un soi de sindrom la noi, numit simplu „că că”.
Nu citim mai nimic serios, dar știm totul pentru că „am auzit Io că…”, unde „că” este cu trimitere la tot. Cândva spuneam că românul se pricepea la politică, fotbal și femei. Nimic mai fals, dragilor: românii se pricep la de toate, chiar și fără studii în domeniu sau fără a fi citit treburi serioase.
Acel „știu Io că așa este” îl aud zilnic, mai ales din februarie 2020, de când a început pandemia și românii au devenit doctori, finanțiști, analiști și conspiraționiști.

Dacă ăsta e un paradox autentic (nu citești, dar te pricepi cel mai bine), cred c-am aflat, scriind aici, și cauza pentru care suntem pe ultimele locuri în topul lecturii ori al cumpărării de cărți din U.E.: păi dacă ne pricepem și știm deja totul, la dracu’ să mai cumpărăm cărți ori să mai citim?

Ionuț Catrina

Articol preluat de pe accentingorj.ro

Articolul Paradoxul românesc: prostu’ cunoscător apare prima dată în GORJ ◘ PRESS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *