editoriale

De Paște, la un an de pandemie, cât de bun ai devenit?

Nu-s filosof grec de renume mondial, n-am devorat rafturile bibliotecilor, secțiunea Filosofie, dar totuși am senzația că această pandemie – deși va mai dura – nu ne va face mai buni, nu ne va face să conștientizăm că suntem piele-n vânt, iar efemeritatea ne e înscrisă-n ADN.

Te aștepți, în timpul și mai ales după un eveniment tragic la nivel planetar, să empatizăm, să ne transformăm sufletele, să nu ne mai pese atâta ce fac ceilalți oameni, să facem mai mult bine (în tăcere, desigur!), să nu mai cârcotim fără sens, să nu mai distrugem viețile semenilor.

Anul trecut, nu știu exact momentul, scriam că am speranța ca nenorocirea care ne-a transformat iremediabil viețile să ne schimbe în bine ulterior. Pe principiul „Dacă nu poți face un bine, măcar nu face rău!”, pe care-l rostogolim des pe Facebook, dar de care ne doare-n dos. La modul simbolic, dar concret. Însă mă uit împrejur, până hăt departe…

Ce văd?! Păi aceiași nenorociți, aceleași brute insensibile, aceiași ahtiați după bani, ce calcă pe cadavre, aceleași jeguri care, sub masca bunăvoinței și compasiunii, se prefac a le păsa de ceilalți. Da, pe toți ăștia și chiar mai mulți.

În plus de asta…

Peste câteva zile, aproape pe nesimțite, vine Paștele, cea mai importantă sărbătoare a creștinătății ortodoxe. În această săptămână vom mima iar că suntem mai buni, că ne pasă, că ne-am schimbat, că binele celorlalți este tot ce ne-am dorit. Încă o dată, vom face dovada falsității, ipocriziei și nemerniciei ce sălășluiesc în inimi. Vorba ceea: „Mersul la biserică și postul nu te fac om sfânt”…

Urâm din suflet, bârfim cu spor, vorbim și gândim la modul spurcat, dar devenim, periodic, creștini practicanți. Treaba asta este minciuna care ne curăță mintea, ă? După 5-6 zile de abținere – dacă o fi și asta – redevenim aceleași mizerii umane, care inundă viețile celorlalți cu răutatea emanată.
Privind la rece, e trist. Personal, n-am pretenția c-aș fi un sfânt. Merg rar la biserică, dar mă rog în minte. Nu pot face fapte bune des? Măcar încerc să nu fac de-ale rele… Și asta nu doar acum, de Paște!

P.S.: Cel mai ușor ne este să judecăm. Deși nu avem nicio calitate de cele mai multe ori…

Ionuț Catrina

Articol preluat de pe accentingorj.ro

Articolul De Paște, la un an de pandemie, cât de bun ai devenit? apare prima dată în GORJ ◘ PRESS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *